Uutiskuva 2022

Uutiskuva 2022
News Photo 2022

Sami Kero

Sami Kero on työskennellyt Helsingin Sanomien vakituisena kuvaajana vuodesta 2005. Kero kokee erityisen merkitykselliseksi kriisialuetyöskentelyn, jos kohta nauttii myös omien projektien teosta Suomessa ympäri maakuntia. Hänen kuviaan on palkittu sekä kotimaisissa että ulkomaisissa kuvajournalismikilpailuissa.


Tuomariston perustelut

”Jos joku on uutiskuva, niin tämä; Ukraina on vuoden uutinen. Sota on rumaa ja tilanne on jatkunut jo pitkään. Sen pitää näkyä myös uutiskuvissa Ukrainasta.

Kuva näyttää tämänhetkisen tilanteen: sota muuttuu yhä tuskaisemmaksi ja brutaalimmaksi. Siitä huolimatta ukrainalaiset jatkavat taistelua.

Kuva akuutista hätätilanteesta menee suoraan asiaan. Siinä tapahtuu paljon. Valon käyttö on taidokasta – kuin Caravaggion maalauksessa. Kompositio on klassinen ja harkittu. Kuva jää kummittelemaan mieleen.”


Lähelle rintamalinjaa perustetun ensihoitoklinikan henkilökunta yrittää pelastaa miinaan loukkaantuneen sotilaan henkeä eteläisessä Ukrainassa. Kun hänet tuodaan paikalle, kiristyssiteiden laitosta on 20 minuuttia, räjähdyksestä 32. Hän kärsii vakavasta verenhukasta. Ukrainalainen sotilas nimeltä Serhi selvisi hengissä, ja hän antoi myöhemmin luvan julkaista kuvia hänen ensihoidostaan. Jatkohoidossa hänen molemmat jalkansa jouduttiin amputoimaan. Ukrainan armeijan pyynnöstä tarkkaa sijaintia ei voi mainita. Staff at a clinic near the front line in southern Ukraine try to save the life of a soldier injured by a mine. When he is brought in, it is 20 minutes since the tourniquet was put on, 32 since the explosion. He is suffering from severe blood loss. A Ukrainian soldier named Serhi survived and gave permission to publish pictures of the emergency room. During further treatment, both his legs had to be amputated. At the request of the Ukrainian military, the exact location cannot be given.

« Takaisin etusivulle