Kuvajournalismi 2021 -kilpailun osallistumisohjeet

Kuvajournalismi 2021 -kilpailun osallistumisohjeet

Kilpailun osallistumisaika on 10.1.–23.1.2022.

Kilpailussa jaetaan rahapalkinnot sarjojen voittajille. Palkinnot maksetaan Journalistisen kulttuurin edistämissäätiön Lehtikuvaajarahastosta. Kuvajournalisti 2021 palkitaan 2000 euron palkinnolla. Vuoden lehtikuva -, Uutiskuva-, Henkilökuva-, Urheilukuva-, Reportaasi-, Kuvaessee- ja Video-sarjojen voittajat palkitaan 1000 euron palkinnolla. Lisäksi Yleisön suosikki -sarjan voittaja saa 1000 euron palkinnon. Uusi kuvajournalisti -sarjan voittajan palkitsee 2000 euron palkinnolla Patricia Seppälän Säätiö. Palkinnot ovat verovapaita.

KILPAILUSARJAT

KUVAJOURNALISTI 2021

VUODEN LEHTIKUVA 2021

REPORTAASI 2021

KUVAESSEE 2021 (avoin sarja)

UUTISKUVA 2021 (avoin sarja)

URHEILUKUVA 2021

HENKILÖKUVA 2021 (avoin sarja)

VIDEO 2021 (avoin sarja)

UUSI KUVAJOURNALISTI 2021 (avoin sarja)

Lisäksi yleisö äänestää YLEISÖN SUOSIKKI 2021 -voittajan tuomareiden valitsemista ehdokkaista

 

Kilpailukuvien tulee olla otettu 1.1.-31.12.2021. Poikkeuksena tästä on Kuvaessee 2021 -kilpailusarja, jonka kuvat voivat olla otettu milloin vain, kuitenkin niin että vähintään kolme sarjan kuvista on otettu vuonna 2021.

 

1. KUKA VOI OSALLISTUA

Kilpailuun voivat osallistua Suomen kuvajournalistit ry:n jäseniksi 31.12.2021 mennessä hyväksytyt ja vuoden 2021 jäsenmaksunsa maksaneet henkilöt. Video 2021, Henkilökuva 2021, Uutiskuva 2021, Kuvaessee 2021  ja Uusi kuvajournalisti 2021 -sarjat ovat avoimia kaikille kuvaajille (yhdistyksen jäsenten lisäksi).

Ohjeet jäseneksi liittymiseen löydät täältä.

2. SÄÄNNÖT

Osallistumalla kilpailuun hyväksyt säännöt, jotka ovat tässä kirjattuna.

Kilpailukuvien tulee olla journalismin etiikan mukaisia. Kuvan täytyy olla uskollinen kuvaustilanteelle eikä sitä tule olennaisesti kuvankäsittelyllä muuttaa. Kuvasta ei saa poistaa tai lisätä mitään.

Täytä huolellisesti osallistumislomakkeen tiedot sekä kuvatekstit kunkin kuvan yhteyteen metatietoihin (file info). Metatietojen kuvatekstejä käytetään sekä näyttelyssä että mediassa. Olet itse vastuussa tekstien oikeellisuudesta. Virheellisesti täytetyt tiedot voivat johtaa kuvan hylkäämiseen kilpailusta.

Kuvat voivat olla julkaistuja tai julkaisemattomia.

3. OSALLISTUMISMAKSU

Osallistumismaksu tulee suorittaa ennen ilmoittautumisen umpeutumista Suomen Kuvajournalistien tilille. Ilmoittautuminen kilpailuun sulkeutuu 23.1.2022 klo 23.59. Ota maksutapahtumasta kuitti talteen (kuvakaappaus tai pdf-tiedosto). Maksutosite tulee olla mukana kilpailukuva-zip-paketissa. Nimeä maksutosite omalla nimelläsi seuraavasti: etunimi_sukunimi.pdf (jos jostain syystä et saa tositetta liitettyä, lähetä kirjallinen selite tästä kuvien mukana).

Osallistumismaksu Suomen Kuvajournalistit ry:n jäseniltä 55 euroa (sis. ALV 24%). Maksu sisältää osallistumisen kaikkiin kilpailun sarjoihin.

Muihin avoimiin sarjoihin osallistumismaksu on yhdistyksen ulkopuolisille 150 euroa / palkintosarja (sis. ALV 24%) (Kuvaessee 2021, Uutiskuva 2021, Henkilökuva 2021, Video 2021, Uusi Kuvajournalisti 2021). Osallistumismaksu on palkintosarjakohtainen (Esim. jos osallistut Kuvaessee-sarjaan kahdella sarjalla, osallistumismaksu on 150€. Jos taas osallistut esim. Uutiskuva 2021 -sarjaan ja Henkilökuva 2021 -sarjaan, on osallistumismaksu yhteensä 300 euroa ).

Suomen Kuvajournalistien tilinumero: FI33 5780 3820 1287 09 BIC: OKOYFIHH

Käytä maksamiseen viitettä:

Viitenumero yhdistyksen jäsenille: 20200

Viitenumero yhdistyksen ulkopuolisille: 20255

Osallistumismaksuja ei palauteta.

 

4. KUVIEN TALLENTAMINEN

Tallenna RGB-kuva jpeg-muotoon tasolla 10 sen kokoisena, että kuvan pidempi sivu on 4000 pikseliä, ja tallennusresoluutio 300 ppi. Käytä värikuvissa väriprofiilia Adobe RGB (1998), mustavalkoisissa Gamma 2.2.

Älä lähetä CMYK-tiedostoja.

5. KUVIEN & KUVASARJOJEN NIMEÄMINEN

Nimeä yksittäiset kuvat seuraavasti:

Etunimi_sukunimi_sarjanlyhenne (järjestysnumero 12345…).jpg Eli esim. kaisa_kuvaaja_UUT1.jpg

(Kaisa Kuvaajan Uutiskuva-sarjan ensimmäinen kuva).

Nimeä kuvasarjan kuvat seuraavasti:

etunimi_sukunimi_sarjalyhenne(järjestysnumero 12345.. kuvan järjestyskirjain ABCDE…) Eli esim. kaisa_kuvaaja_ESS1A

(Kaisa Kuvaajan Essee-sarjan ensimmäisen kuvasarjan ensimmäinen kuva).

Jos osallistut monella kuvasarjalla, nimeä kukin sarja omaksi numeroksi, ja kunkin sarjan sisässä kuvat järjestyskirjaimin. Esim. kaisa_kuvaaja_ESS1A, kaisa_kuvaaja_ESS1B, kaisa_kuvaaja_ESS1C… ja kaisa_kuvaaja_ESS2A, kaisa_kuvaaja_ESS2B…

Sarjalyhenteet ja numerointi:

Kuvajournalisti KUJ1.

Vuoden lehtikuva VLK1, VLK2, VLK3… Reportaasi REP1, REP2.

Kuvaessee ESS1, ESS2.

Uutiskuva UUT1, UUT2, UUT3… Urheilukuva URH1, URH2, URH3… Henkilökuva HEN1, HEN2, HEN3… Video VID1, VID2.

Uusi kuvajournalisti UKJ1.

 

6. KUVIEN INFO/METATIEDOT

Täytä file info/metatiedot jokaiseen kilpailukuvaan. Tämä on tehtävä huolellisesti, sillä kuvat sidotaan kontekstiin tekstien avulla.

Vastaa vähintään peruskysymyksiin; mitä, missä, milloin. Mediaa, jolle kuva on tehty, ei tarvitse mainita.

Kirjoita tiivistetysti, mutta kattavasti mistä on kyse, sekä englanniksi että suomeksi. Osa kilpailun tuomaristosta on englanninkielistä, joten tekstin kääntämättä jättäminen voi johtaa kuvan hylkäämiseen kilpailusta.

Metatietojen kuvatekstiä käytetään sekä näyttelyssä että mediassa. Olet itse vastuussa tekstien oikeellisuudesta. Virheellisesti täytetyt tiedot voivat johtaa kuvan hylkäämiseen kilpailusta.

Reportaasi ja Essee -sarjojen lisätiedot

Kirjoita Reportaasi ja/tai Essee sarjan ensimmäisen kuvan file infoon myös sarjan yleisesittely; mistä sarja kertoo yleisesti esim.: ”Sarja kertoo vaikeasti sairaiden hoitokodista. Dokumentoin hoitokodin asukkaiden elämää kesäkuussa 2021.” Muista kirjoittaa myös kuvakohtainen esittely jokaisen sarjan kuvaan: mitä, missä, milloin.

7. KANSIOIDEN NIMEÄMINEN

Tallenna jokainen sarja omaksi kansioksi jonka nimeät omalla nimelläsi ja sarjalyhenteellä esim:
etunimi_sukunimi_HEN

tai jos osallistut esim. essee-sarjaan monella kuvasarjalla:
etunimi_sukunimi_ESS1
etunimi_sukunimi_ESS2…

8. LOPUKSI PAKKAA KANSIOT

Pakkaa kaikki kansiot yhdeksi zip-tiedostoksi jonka nimeät etunimi_sukunimi.zip. Huom! Älä pakkaa yksittäisiä kansioita, eli pakkaa vain lopuksi kaikki kansio yhdeksi zip-tiedostoksi.

Liitä kuitti osallistumismaksun suorittamisesta mukaan kansioon.

Ohje zip-tiedoston tekoon:
Windows: http://bit.ly/1psxma5
Mac: https://support.apple.com/en-gb/guide/mac-help/mchlp2528/10.14/mac/10.14

9. AINEISTON LÄHETTÄMINEN

Lataa zip-tiedosto WeTransfer –palveluun, ja valitse Get transfer link, sen jälkeen lataa kuvat klikkaamalla Get a link. Kun lataus on valmis, näet linkin osoitteen sivulla. Kopioi se latauslinkki talteen ja liitä linkin osoite pyydettyyn sarakkeeseen osallistumislomakkeessa.

WeTransfer: https://wetransfer.com

10. TÄYTÄ OSALLISTUMISLOMAKE

Täytä osallistumislomake kuvajournalismikilpailu.fi -sivustolla (10.1.2022 alkaen) ja liitä WeTransfer- latauslinkki pyydettyyn sarakkeeseen 23.1.2022 klo 23:59 mennessä.

Kannattaa kuitenkin lähettää kuvat ajoissa, sillä siten varmistat parhaiten sen, että kuvat ehtivät varmasti mukaan kilpailuun.

11. KUITTAUS

Saat kuittauksen sähköpostiisi kun olet lähettänyt osallistumislomakkeen. Kilpailussa menestyneille ilmoitetaan henkilökohtaisesti helmikuun 2022 loppupuolella.

VIDEOSARJAN ILMOITTAUTUMISOHJE

Video 2021 -sarjaan voivat osallistua myös yhdistyksen ulkopuoliset henkilöt hintaan 150 euroa (sis. ALV 24%). Yhdistyksen jäseniltä ei peritä erillistä maksua.

Tekijä vastaa sisällön tekijänoikeuksista niin kuvien, musiikin kuin muidenkin elementtien osalta. Video tulee voida esittää julkisesti kilpailun tulosten uutisoinnin yhteydessä. Video tulee voida katsoa yleisimpiä nettiselaimia käyttäen. Videon tekijä vastaa siitä, että kokonaisuuden katsominen tai tarkasteleminen sujuu normaalilla laajakaistanopeudella riittävän sujuvasti. Mikäli tekninen toteutus asettaa katselulle rajoituksia (esim. HTML5), tulee asiasta mainita ilmoittautumislomakkeessa.

Videosarjan yhteydessä tekijätietoja ei tarvitse piilottaa. Tuomaristoa tullaan ohjeistamaan siten, että he pyrkivät objektiivisuuteen tekijätietojen saatavuudesta huolimatta. Huomaathan, että kaikki tuomariston jäsenet eivät ole aina suomenkielisiä. Emme siis voi taata, että pystyisimme kääntämään tai tulkkaamaan kokonaisuutesi jokaista tekstiä. Suosittelemme introtekstin kirjoittamista suomeksi ja englanniksi sekä tekstitystä englanniksi.

Kuvajournalismi 2021 -kilpailun tulosten julkistamisen yhteydessä mainitsemme videosarjan voittajatyön luonteesta riippuen kokonaisuuden olennaiset tekijät, kuten kuvaajan, ohjaajan ja tuottajan tai tuotantoyhtiön nimet. Videosarjan voittajasta voidaan julkaista kuvakaappauksia lehdissä, sosiaalisessa mediassa, internetsivuilla ja muilla julkaisualustoilla Kuvajournalismi 2021 -kilpailun ja siihen liittyvien tapahtumien tiedotuksessa sekä linkki koko teokseen.

Kuvakaappauksista voidaan valmistaa vedoksia Kuvajournalismikilpailun näyttelyyn. Kuvajournalismikilpailu 2021 -näyttelyn osalta ratkaisemme projisointien tavan tapauskohtaisesti.

Videosarjaan osallistuvia kokonaisuuksia ei lähetetä tiedostoina vaan linkkimuodossa.

Kokonaisuuden URL-osoite ilmoitetaan yhdessä muiden tietojen kanssa sarjan omassa ilmoittautumislomakkeessa.

Videosarjan osallistuja sitoutuu siihen, ettei hän muuntele teostaan ilmoittautumisajankohdan päättymisen jälkeen. Muussa tapauksessa kyseinen teos poistetaan kilpailusta.

Videosarjan voittajaryhmä tai voittaja vastaa siitä, että voittanut kokonaisuus on saatavilla ilmoitetussa linkissä vähintään vuoden 2022 maaliskuuhun  asti. Videosarjaa koskevat omien sääntöjen lisäksi Kuvajournalismikilpailu 2021 yleiset säännöt.

Videosarjaan voit osallistua enintään kahdella (2) teoksella ja yhden teoksen pituuden tulee olla alle 15 minuuttia.

 

LISÄTIETOJA

Ira Launiala
Suomen kuvajournalistit ry:n toiminnanjohtaja
toimisto@kuvajournalistit.fi
040 5730 869