Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset Kuvajournalismikilpailusta

Milloin Kuvajournalismikilpailun voittajat julkistetaan?

Kilpailun voittajat julkistetaan Helsingissä 1.4.2020. Voittajakuvat nähdään rojisointeina keskustakirjasto Oodissa 1.4.–21.4.2021 (Töölönlahdenkatu 4).

Ketkä saavat osallistua Kuvajournalismikilpailuun?

Kyse on Suomen Kuvajournalistit ry:n järjestämästä kilpailusta pääosin jäsenilleen, jolloin osallistuminen vaatii Suomen kuvajournalistit ry:n jäsenyyden. Kilpailussa on myös kaikille avoimia sarjoja, joihin voi osallistua kuka tahansa sopivalla katsomallaan kuvalla. Kilpailu halutaan kuitenkin pitää ammattimaisena, joten myös ammattietiikan noudattaminen halutaan varmistaa.

Kaikille avoimet sarjat ovat: Kuvaessee 2020, Uutiskuva 2020, Henkilökuva 2020, Video 2020, Uusi kuvajournalisti 2020. Edellytämme, että kaikki osallitujat sitoutuvat Journalistin ohjeisiin.

Miten Kuvajournalismikilpailun tuomarit valitaan?

Kilpailun arvovaltainen ja riippumaton tuomaristo on Suomen kuvajournalistit ry:n hallituksen nimittämä ja vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna kilpailun tuomareina toimivat liettualainen kuvajournalisti Jonas Staselis, valokuvatutkija, kuraattori Riitta Raatikainen ja käsikirjoittaja Aino Suni.

Saavatko Kuvajournalismikilpailun tuomarit palkkaa?

Eivät saa.

Millä perusteella kuvaajat valitaan yleisöäänestykseen?

Tuomaristo nimeää Yleisön suosikki -sarjan ehdokkaat Kuvajournalisti 2020 –sarjaan osallistuneista. Kuvasarjat rinnastetaan toisiinsa ja finalisteihin päädytään keskustelun ja äänestyksen kautta.

Miksi aina samat kuvaajat voittavat Kuvajournalismikilpailun?

Lähtökohtaisesti paras kuva tai sarja voittaa. Päätökset tekee arvovaltainen ja riippumaton tuomaristo, joka vaihtuu joka vuosi. Tuomaristo valitsee kuvat tietämättä kuvaajien nimiä, sukupuolta, asuinpaikkaa tai mitään muutakaan tietoa kuvaajista tai kuvien julkaisupaikoista.

Miksi epäterävä / väärin valotettu / mielestäni huonosti sommiteltu kuva menestyi Kuvajournalismikilpailussa?

Päätökset vuoden parhaista kuvista tekee tuomaristo. Pelkkä teknisesti virheetön kuva ei välttämättä vielä tarkoita, että kuva on journalistisesti hyvä tai kiinnostava. Journalistisessa ja dokumentaarisessa kuvassa on monesti kyse myös tarinankerronnasta, vaikuttavuudesta, ratkaisevasta hetkestä tai tavasta hahmottaa ympäröivää maailmaa.

Miksi Kuvajournalismikilpailun voittajissa on niin vähän naisia?

Tuomaristo valitsee kuvat tietämättä kuvaajien nimiä, sukupuolta tai mitään muutakaan tietoa. Tuomarit eivät siis voi syrjiä mitään sukupuolta. Tuomaristo koostuu aina sekä miehistä että naisista. Tänä vuonna tuomaristossa oli yksi mies ja kaksi naista, viime vuonna oli kaksi miestä ja yksi nainen. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut vähemmän naisia kuin miehiä. Omasta puolestamme toivomme, että myös naiset osallistuisivat kilpailuun enemmän niin saisimme vinouman tulevina vuosina korjattua.

Miksi Kuvajournalismikilpailun voittajissa on niin vähän maakunnissa asuvia valokuvaajia?

Tuomarit eivät tiedä kuvaajien kotikaupunkeja tai mitään muitakaan tietoja kuvaajista. Koska suuri osa alan työpaikoista ja työllistymismahdollisuuksista on pääkaupunkiseudulla, myös suurin osa Suomen kuvajournalistit ry:n jäsenistä sekä muista kuvaajista asuu pääkaupunkiseudulla. Sen vuoksi todennäköisyys esimerkiksi helsinkiläisille menestyjille on suuri.