Tuomaristo

Riippumaton tuomaristo valitsee Kuvajournalismikilpailun voittajat

Kuvajournalismikilpailun tuomareiksi kutsutaan kuvajournalismin ja dokumentaarisen kuvan arvostettuja ammattilaisia. Vuoden 2020 Kuvajournalismikilpailun tuomareina toimivat kuvatoimittaja, valokuvatutkija, kuraattori Riitta Raatikainen, käsikirjoittaja Aino Suni ja professori Anna-Kaisa Rastenberger.

Lue tuomariston haastattelu täältä.


Riitta Raatikainen

Valokuvatutkija, kuraattori
Suomi

Riitta Raatikainen on valokuvatutkija ja -kuraattori, joka on tehnyt monenlaisia töitä myös journalistina. Tällä hetkellä hän työskentelee Itä-Suomen yliopiston Kuvattu Karjala -hankkeessa, sitä ennen hän oli Savon Sanomien toimituspäällikkö.

Raatikainen on tuottanut kymmeniä suomalaisia ja kansainvälisiä valokuvanäyttelyitä ja toimittanut lukuisia kirjoja. Keväällä 2020 hän toimi yhtenä Poikkeustila 2020 -projektin kuraattoreista. Suomen itä valokuvissa -näyttelyssä ja siihen liittyvässä julkaisussa Raatikainen kartoittaa dokumentaarisen valokuvan roolia alueita koskevien mielikuvien muovaajina.


Aino Suni

Käsikirjoittaja, ohjaaja
Suomi

Aino Suni on helsinkiläinen käsikirjoittaja, joka ohjaa sekä dokumentti- että fiktioelokuvia. Suni on valmistunut elokuvakäsikirjoittamisen maisteriksi University of Salfordista, Iso-Britanniasta 2014. Sunin pitkä dokumenttielokuva Ei koskaan enää sai ensi-iltansa 2018 Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla loppuunmyydyissä näytöksissä ja valittiin kotimaiseen kilpasarjaan Tampereen elokuvajuhlille.

Suni kuvaa parhaillaan ensimmäistä pitkää fiktioelokuvaansa A Girl’s Room, jota tuottaa ranskalainen AdAstra, suomalainen Made ja saksalainen OmaInge. Suni työskentelee myös musiikkivideoiden ja valokuvauksen parissa. Kuunteleminen ja kunnioitus ovat arvoja joihin hän nojaa työssään.


Anna-Kaisa Rastenberger

Professori
Suomi

Valokuva Anna -Kaisa Rastenbergeristä

Anna-Kaisa Rastenberger työskentelee tällä hetkellä sekä Suomen valokuvataiteen museon intendenttinä että esittämiskäytäntöjen ja tilallisuuden professorina Taideyliopiston Kuvataideakatemiassa, jossa hän myös vastaa kuratoinnin ja esittämiskäytäntöjen maisteriohjelmasta, Praxiksesta. Rastenberger innostuu valokuvista ja niiden erilaisista käytöistä. Hän pohtii tapoja, joilla valokuvat vaikuttavat maailmaan ja miten valokuvat saavat ihmiset toimimaan.

Rastenberger on Poliittisen valokuvan festivaalin toinen perustaja ja taiteellinen johtaja. Rastenberger on julkaissut laajalti nykyvalokuvasta, mm. toimittanut kirjan Why Exhibit? Positions on Exhibiting Photographies. Hänen erityisiä kiinnostuksen kohteitaan ovat näyttely kriittisenä käytäntönä, feministinen kuratointi ja juoksu.


21.2.2021

Aiemmin ilmoitetun tuomarin Jonas Stateliksen osallistuminen peruuntui koronan takia.

Jonas Staselis

Kuvajournalisti
Liettua

Jonas Staselis on liettualainen kuvajournalisti. Hän valmistui Vilnan yliopiston journalismin linjalta 1993. Opintojensa aikana hän työskenteli Moksleivis-lehden kuvaajana. Pian opintojensa päätyttyä hän siirtyi Latvian Lietuvos Rytas -lehden valokuvaajaksi.

Vuosina 2005–2009 hän toimi Žmones-lehden valokuvaajana. Hän on ollut myös kansainvälisen valokuvafestivaalin Vilnius Photo Circlen johtaja vuodesta 2007. Sen lisäksi, että Staselis on ollut Liettuan lehtikuvaajat ry:n puheenjohtaja vuodesta 2009, on hän ollut perustamassa voittoa tavoittelematonta Liettuan lehtikuvaajat klubia vuonna 2001. Staselis on ollut mukana myös World Press Photon Joop Swart Masterclassissa.