Usein kysytyt kysymykset
Usein kysytyt kysymykset Kuvajournalismikisasta
Milloin voittajat julkistetaan?
Kilpailun voittajat julkistetaan Helsingissä 16.3.2020. Voittajakuvat nähdään näyttelyssä Sanomatalon Mediatorilla Helsingissä 16.3.-5.4.2020 (Töölönlahdenkatu 2).
Miksi vain Suomen Kuvajournalistien jäsenet saavat osallistua Kuvajournalismikilpailuun?
Kyse on Suomen Kuvajournalistien järjestämästä kilpailusta jäsenilleen. Kilpailu halutaan pitää ammattimaisena, myös ammattietiikan noudattaminen halutaan varmistaa. Joitain sarjoja avataan myös kaikille, tänä vuonna esimerkiksi Video ja Uusi Kuvajournalisti -sarjat.
Miten tuomarit valitaan?
Kilpailun arvovaltainen ja riippumaton tuomaristo on Suomen kuvajournalistit ry:n hallituksen nimittämä ja vaihtuu vuosittain. Tänä vuonna kilpailun tuomareina toimivat tanskalainen kuraattori, valokuvahistoroitsija ja KATALOG -lehden päätoimittaja Jens Friis, dokumenttielokuvaohjaaja ja käsikirjoittaja Virpi Suutari ja lehtikuvaaja Joel Maisalmi.
Saavatko tuomarit palkkaa?
Eivät saa.
Millä perusteella kuvaajat valitaan yleisöäänestykseen?
Tuomaristo nimeää Yleisön suosikki -sarjan ehdokkaat Kuvajournalisti 2019 –sarjaan osallistuneista. Kuvasarjat rinnastetaan toisiinsa ja finalisteihin päädytään keskustelun ja äänestyksen kautta.
Miksi aina samat kuvaajat voittavat?
Lähtökohtaisesti paras kuva / sarja voittaa. Päätökset tekee arvovaltainen ja riippumaton tuomaristo, joka vaihtuu joka vuosi. Tuomaristo valitsee kuvat tietämättä kuvaajien nimiä, sukupuolta, asuinpaikkaa tai mitään muutakaan tietoa kuvaajista tai kuvien julkaisupaikoista.
Miksi epäterävä / väärin valotettu / minun mielestäni huonosti sommiteltu kuva voi voittaa valokuvakilpailun?
Päätökset vuoden parhaista kuvista tekee tuomaristo. Pelkkä teknisesti virheetön kuva ei välttämättömästä vielä tarkoita, että kuva on journalistisesti hyvä tai kiinnostava. Journalistisessa ja dokumentaarisessa kuvassa on monesti kyse myös tarinankerronnasta, vaikuttavuudesta, ratkaisevasta hetkestä tai tavasta hahmottaa ympäröivää maailmaa.
Miksi voittajissa on niin vähän naisia?
Tuomaristo valitsee kuvat tietämättä kuvaajien nimiä, sukupuolta tai mitään muutakaan tietoa. Tuomarit eivät siis voi syrjiä mitään sukupuolta. Tuomaristo koostuu aina sekä miehistä että naisista. Tänä vuonna tuomaristossa oli yksi nainen ja kaksi miestä, viime vuonna oli kaksi naista ja yksi mies. Viime vuosina kilpailuun on osallistunut vähemmän naisia, kuin miehiä. Omasta puolestamme toivomme, että myös naiset osallistuisivat kilpailuun enemmän, niin saisimme vinouman tulevina vuosina korjattua.
Miksi voittajissa on niin vähän maakunnissa asuvia valokuvaajia?
Tuomarit eivät tiedä kuvaajien kotikaupunkeja tai mitään muitakaan tietoja kuvaajista. Koska suuri osa alan työpaikoista ja työllistymismahdollisuuksista on pääkaupunkiseudulla, myös suurin osa meidän jäsenistämme asuu pääkaupunkiseudulla ja sen vuoksi todennäköisyys esimerkiksi helsinkiläisille menestyjille on suuri.