Tuomaristo

Tuomaristo

Lue tuomariston haastattelu täältä.

Jens Friis

Jens Friis on kuraattori, valokuvahistoroitsija sekä KATALOG — Journal of Photography & Video -lehden päätoimittaja.

Friis on toiminut Odensen valokuvataiteen museon johtavana kuraattorina sekä yhtenä saman museon perustaman FotoTriennale.dk -festivaalin taiteellisista johtajista. Hänen päätoimittamansa KATALOG-lehti toimii osana monia kansainvälisiä hankkeita, kuten eurooppalaista yhteistyötä tukeva European collaboration Parallel -projekti, naiskuvaajia esillenostava Fast Forward – Women in Photography -tutkimushanke sekä Pohjoismaisen kamerapohjaisen taiteen yhteistyön lisäämiseen tähtäävä Nordic Photo Festival Network -valokuvaverkosto.

KATALOG-lehden lisäksi Friisin kirjoituksia ja artikkileita on ilmestynyt mm. Dansk Fotografihistorie -kirjassa ja hän on kirjoittanut Tanskalaista valokuvausta käsittelevän luvun vuonna 2016 ilmestyneeseen The History of European Photography 1970-2000 -kirjasarjaan. Friis on toiminut useissa kansainvälisissä kilpailukomiteoissa sekä neuvoa-antavassa roolissa espanjalaisessa valokuvaan, videoon ja elokuvaan keskittyvässä EXIT-lehdessä.


Virpi Suutari

Virpi Suutari on käsikirjoittanut ja ohjannut dokumentaarisia elokuvia yli 20 vuoden ajan. Tunnetuimpia niistä ovat Joutilaat (2001), Hilton! (2013), Eedenistä pohjoiseen (2014), Eleganssi (2016) ja Yrittäjä (2018). Suutarin tuorein dokumentti Alvar Aallosta saa ensi-iltansa vuonna 2020.

Parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon Suutari on saanut kolmesti ja hänen elokuviaan on palkittu ja esitetty tärkeimmillä kansainvälisillä festivaaleilla. Hänen elokuvansa ovat voittaneet mm. kolme kertaa parhaan pohjoismaisen dokumentin palkinnon Nordsik Panorama -festivaalilla ja hänen elokuvansa on ollut ehdolla Euroopan parhaaksi dokumentiksi (EFA). Suutarin elokuvat tunnetaan omaperäisestä ja viimeistellystä visuaalisesta tyylistä sekä yllättävistä näkökulmista.

Suutari on Euroopan Elokuva-akatemian jäsen. Hän toimi taiteilija-professorina vuosina 2012-2016.


Joel Maisalmi

 

Lehtikuvaaja Joel Maisalmi on työskennellyt Aamulehdessä vuodesta 2006 ja kuvaa Lännen Median suomalaisiin maakuntalehtiin. Hän on myös useina vuosina pitänyt työpajoja Tampereen yliopiston kuvajournalismin opiskelijoille.

Kokenut kuvajournalisti Maisalmi viihtyy yhteiskunnallisesti merkittävien uutistapahtumien keskellä ja toisaalta tarkkailijan roolissa taltioimassa kiinnostavia hetkiä esimerkiksi reportaasikeikoilla. ”Hyvä kuva ei kaipaa selityksiä, mutta ei myöskään anna suoria vastauksia.” Parhaimmillaan Maisalmen mukaan lehtikuva tuo uuden näkökulman juttukokonaisuuteen ja tarjoaa katsojalle jotain oivaltavaa tai yllättävää. Hänen mielestään kuvajournalistin keskeinen työ on kertoa yksi siivu ympäröivästä maailmasta ja ihmisyydestä.