Tuomaristo

LUE TUOMARISTON KOMMENTIT

Antti Vettenranta

Jessica Leino (s. 1975) on palkittu AD joka on suunnitellut asiakaslehtiä, aikakauslehtiä ja kansainvälisiä niché-tyylilehtiä vuodesta 1999. Leino on työskennellyt A-lehdet Dialogissa vuodesta 2008. ”Vertaan työtäni ryhmänäyttelyn kuratointiin: kuva- ja kuvaajavalinnat tukevat lehden konseptia ja dramaturginen kaari on monesti tärkeämpää kuin yksittäinen kuva.”

Ville Tietäväinen (s. 1970) on graafinen suunnittelija, kuvittaja ja sarjakuvantekijä. Hän on tehnyt visuaalista journalismia ja lehtikuvituksia kahdenkymmenen vuoden ajan.

Miikka Pirinen

Maija Tammi (s. 1985) on taiteilija ja valokuvaaja. Hänen valokuvansa ja veistoksensa käsittelevät tieteen ja taiteen suhdetta. Tammen teokset ovat ansioituneet ja olleet näyttelyissä Suomessa, Ranskassa, Kroatiassa, Englannissa, Japanissa ja Yhdysvalloissa. Hän sai Fotofinlandia-palkinnon vuonna 2011 ja samana vuonna hänet palkittiin myös Vuoden Lehtikuvaajana. Tammi on työskennellyt kuvajournalistina suomalaisille ja ulkomaisille aikakaus- ja sanomalehdille vuodesta 2009.

Sergei Pavlov

Hannamari Shakya (s. 1969) on Raw View -lehden päätoimittaja ja kustantaja. Shakya on valmistunut Lahden muotoiluinstituutista. Hän on toiminut valokuvaajana, toimittajana ja ohjaajana pääasiassa dokumentaarissa tuotannoissa.

Ossi Ahola

Hannu Vanhanen (s. 1956) on työskennellyt viime vuodet visuaalisen viestinnän dosenttina ja professorina Lapin yliopistossa. Tampereen yliopistossa hän toimi kuvajournalismin professorina ja lehtorina vuosina 1990-2011. Vanhanen on aloittanut työuransa 1980-luvulla kirjoittavana toimittajana, kuvatoimittajana ja lehtikuvaajana Helsingin Sanomissa. Hän on jatkanut kouluttajan töiden ohella tietokirjailijana ja kuvajournalistina sekä pitänyt valokuvanäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla. Hän on kirjoittanut seitsemän valokuvausta käsittelevää kirjaa. Vanhanen on kouluttanut visualisteja ja journalisteja useissa mediataloissa seä koti- ja ulkomaisissa oppilaitoksissa mm. University of California Long Beachissa, University of Santiago de Compostelassa, Helsingin ja Jyväskylän yliopistossa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa.

Kuvajournalismi 2015 -tuomariston kommentit

Kilpailun kuvat osoittavat, että perinteinen vahva ja visuaalisesti oivaltava kuvajournalismi on hyvin hengissä. Sitä eivät pidä yllä yksin mediatalot vaan kuvaajien omat projektit. Kuvaessee ja reportaasi olivat kilpailun selkeästi kovatasoisimmat sarjat.
Kuvajournalistien visuaalinen kieli vaikutti kisan perusteella kaavoittuneelta ja pysähtyneeltä varsinkin uutiskuva- ja urheilukuvasarjassa.

Tuomaristo jäi kaipaamaan haastavaa ja uudistuvaa kerrontaa. Enää ei riitä, että kuvaaja on lähellä; hyvä kuva haastaa itse kerronnan keinoja ja kuvan lukemista.

Vaikka vuoden lehtikuvakilpailun nimi muutettiin Kuvajournalismi-kilpailuksi, niin se ei vielä vaikuttanut esimerkiksi multimedia-sarjan tasoon. Monet videot oli selvästi tehty reportaasien tai uutiskuvauksen kylkiäisinä. Tämä on monelle valokuvaajalle toissijaista pakkoduunia.

Tuomaristo ilahtui siitä, että palkittujen kuvaajien ikäjakauma oli laaja. Vaikka Kuvajournalisti 2015 Markus Jokela on kokenut kuvaaja, niin monessa sarjassa nuoret ja tuntemattomat kuvaajat rynnivät palkinnoille. Vuoden urheilukuva- ja haastajasarjan voittajien valinnassa tuomaristo käytti oikeuttaan siirtää kuvia sarjasta toiseen, johon ne paremmin sopivat.

KUVAJOURNALISTI 2015

Markus Jokela
Helsingin Sanomat, Helsinki

"Voittajan työt eivät uudista kuvajournalistisia perinteitä, mutta käyttävät niitä osaavasti hyväksi. Oivaltavaa näkökulmien hallintaa ja tilannetajua, lisämerkitysten synnyttämistä sommitelman ja eleiden avulla. Kuvissa näkyy oikean hetken valitsemisen ja kuvalla kertomisen taito. Vuoden kuvajournalistin valinnassa näkyi, kuinka kuvajournalisti voi tehdä kuvajournalismia kattavasti uutisista reportaaseihin omaa käsialaa hukkaamatta. "

UUTISKUVA 2015

Kellot – Niklas Tallqvist
Hufvudstadsbladet, Helsinki

"Kuvaava hetki toistensa seurassa vaivaantuneista, vasta nimitetyistä ministereistä aikana, jolloin kaikki päähallituspuolueet korostivat satumaista yhteisymmärrystään. Voittajakuvaksi valikoitui hyvin tehty perinteinen ja silti yllättävä lehtikuva, joka rakentuu useiden, pienten visuaalisten elementtien varaan."

REPORTAASI 2015

Rehobot – Mikko Vähäniitty
Freelancer, Jyväskylä"Hyytävätunnelmainen kuvaus joukosta erotettavasta miehestä päättyy kuin kadotuksen portaisiin. Sarja avautuu helposti ilman tekstiä. Hahmo on vahvasti personoitu ja teatraalinen valon käyttö korostaa tilanteen dramaattisuutta tuoden siihen jopa hieman koomisia piirteitä. Jyrkkä mustavalkoisuus on harvinaisen perusteltu ratkaisu."

Kunniamaininta:

Koulupäivä - Petri Blomqvist
Freelancer, Jyväskylä

"Tunteisiin vetoava kuvasarja pienen maahanmuuttajapojan koulupäivästä – toiveista, pettymyksestä ja lohdusta. Opettajan kannustava käsi lapsen kapeilla hartioilla oli jotain mitä haluaisi nähdä useammin. Reportaasia on täysin mahdoton ohittaa samaistumatta. Sarja on myös ajankuva kahtiajakautuneesta Suomesta."

VIDEO/MULTIMEDIA 2015

Shopkeeper – Ville-Petteri Määttä
Freelancer, Helsinki

"Voittajatyö yllättää raadin mainiolla tarinallaan, jossa lakoninen päähenkilö hurmaa katsojan. Verkkainen kuvaustyyli ja pehmeä luonnonvalo on tasapainossa lakonisen kertomuksen kanssa. Ohjaaja on luonut lyhytdokumentin makaaberista aiheesta, mutta käsitellyt sitä täysin tuoreesta näkökulmasta, intohimottomasti ja kikkailematta."

HENKILÖKUVA 2015

Danny – Timo Pyykkö
A-lehdet, Helsinki

"Yrittäessään säilyttää rock-kukko-identiteettinsä, vanheneva tähti näyttää traagiselta. Osan kasvoista paljastava valosiivu kuvaa olennaisen henkilöstä ja hänen mielentilastaan. Katsoja voi ajatella hetken sijaan artistin monikymmenvuotista historiaa. Kuvassa on hahmoon sopivaa arvaamattomuutta. Voittajakuva kiehtoo epätäydellisyydessään ja rujoudessaan."

ESSEE 2015

Pojat – Kaisa Rautaheimo
Helsingin Sanomat, Helsinki

Intiimi ja runollinen kuvaus yhteiskunnallisesta ilmiöstä, pysähtyneestä välitilasta ja näkymättömyyden tunteesta. Vaikka kuvissa tapahtuu paljon, on tunnelma niissä piinaavan hiljainen. Kuvattavien synkeästä ja näköalattomasta elämästä jäi oksennuksen maku suuhun.

URHEILUKUVA 2015

Verkko – Laura Oja
Freelancer, Helsinki

"Harvinainen pelaajien ja fanien kohtaaminen rooleja jakavan suojaverkon läpi. Upea sommitelma muodostuu kohti kultaista leikkausta kurottuvien kätten ja verkon liikesuunnista sekä valööri- ja värikontrasteista. Voittajakuva on ajaton teos, jonka visuaalinen kiehtovuus ei kulu loppuun ensimmäisellä katsomiskerralla. Verkossa oleva juhlittu urheilija on kuvan ainoa musta pelaaja, joka tuo kuvaan yhteiskunnallista syvyyttä – respectiä. Samanaikainen kiihkeä aggressiivisuus ja lempeä onnellisuus ovat osa nykyjalkapallon teatraalisuutta. "Kunniamaininta:

Vammaisurheilija – Miikka Pirinen
Freelancer, Helsinki

"Valossa kylpevä paljas yläruumis henkii voimaa ja maskuliinisuutta. Vasta seuraava silmäys kertoo kyseessä olevan vammaisurheilijan. Kuvassa yhdistyvät antiikin veistoksellisuus ja sitä tukeva uskonnollisuus-seksuaalinen hartaus. Kuvan mustavalkoisuus ja huolella rakennettu henkilökuva tekee kuvasta epätyypillisen urheilukuva. Urheiluun kuuluu myös kilpailun ulkopuolinen arki ja kauneus. "

HAASTAJA 2015

Sähköyliherkät – Aleksi Valmunen
Freelancer, Helsinki

"Aiheenmukaisen karu ja vinksahtanut tunnelma. Tuomaristo nosti Valmusen kuvaesseen Haastajaksi, sillä yksittäisissä kuvissa ei ollut varteenotettavaa haastajaa muille kilpailukuville. Valmusen kuvaesseen visuaalinen kieli oli koko kilpailun tuorein."

YLEISÖN SUOSIKKI 2015

Touko Hujanen
Freelancer, Helsinki